Odbojkašice Turske (©CEV)
Odbojkašice Turske (©CEV)

Turkinjama bronza za utehu, Lale ostale praznih ruku

Vreme čitanja: 3min | sub. 04.09.21. | 18:34

Izabranice Đovanija Gvidetija u meču za treće mesto ubedljivo slavile protiv Holandije - 3:0

Utešna nagrada na Evropskom prvenstvu ide Turkinjama. Izabranice Đovanija Gvidetija su izvukle rezerve snage posle iscrpljujućeg okršaja sa Srbijom, istrčale na teren „Štark arene“ i pokazale taman koliko je bilo potrebno za maksimalnu pobedu protiv Holandije – 3:0 (25:20, 25:19, 25:23). Istog rivala su dobile ubedljivo i u grupnoj fazi, a ovog puta trijumf je vredan bronzane medalje.

Iako je za svaku ekipu neulazak u finale veliki udarac, nema mnogo vremena na velikim takmičenjima da se o tome razmišlja. Preostaje im samo da izađu na teren i pokušaju da osvoje bronzu. Jeste da ta medalja ne sija kao druge dve, ali je sigurno bolje završiti prvenstvo na postolju, a ne na četvrtoj poziciji. Nije po izrazima lica Turkinja moglo da se provali da li su bar na kratko prebolele poraz od Srbije, ali je kvalitet od starta bio na njihovoj strani.

Izabrane vesti

Čim su povele 4:1 selektor Holandije Selinger je morao da reaguje tajm-autom. Imao je šta da kaže svojim izabranicama, koje su po povratku na teren uspele da dođu do izjednačenja – 8:8. Međutim, protivnice su bile sigurnije i na servisu i na prijemu, imale su snažniji blok pa je razlika posle napada iskusne Ede Erdem porasla na 19:13. Do kraja seta su uspele da sačuvaju prednost Ebrar Karakurt i saigračice nošene podrškom veće grupe navijača – 25:20.

I u drugom setu su turske odbojkašice tačno znale kada treba da ubrzaju ritam i naprave razliku. Otežavajuća okolnost za Holanđanke bio je izlazak sa terena korektora Seleste Plak zbog povrede. Za razliku od rivalki, Turkinje proverenu postavu i taktiku nisu imale potrebu da menjaju, pa su sve vreme održavale pristojnu udaljenost. U završnici kada su Lale na trenutak pripretile, lako su njihov nalet odbile Đovanijeve devojke. Bile su čak i ubedljivije nego u prvom periodu – 25:19. Cela postava je bila približno na isti način razigrana od strane dizača Čansu Ozbaj, pa se činilo da sa takvom igrom neće imati problema ni u nastavku.

Međutim, Lale su se potrudile da ne ide sve baš tako glatko njihovim rivalkama. Posebno je raspoložena u tom periodu bila kapiten Ane Bujs, koju Turkinje dobro znaju još iz vremena kada je bila član Vakifbanka. Na krilima njene dobre igre izgradile su četiri poena prednosti i čuvale su je sve do 18:14. Ušla je u igru i Mirjam Boz, koja je bila nekoliko dana na poštedi zbog pozitivnog testa na koronu. Dobro se snašla na mreži i pomogla timu da krene ka izjednačenju. Ponovo je funkcionisao turski blok, pa je došlo do potpunog preokreta. Devojke u crvenim dresovima su povele – 22:21. Senoglu je donela i prvu meč loptu, koju su Holanđanke spasile. Ali drugu nisu uspele. Eda Erdem je stavila tačku na meč za veliko radovanje i na terenu i na najbližoj tribini na kojoj su se vijorile crvene zastavice.

Najefikasnije u pobedničkom sastavu bile su Hande Baladin i Ebrar Karakurt sa po 13 poena. Zehra Guneš je zabeležila devet, a Eda Erdem osam. U poraženom timu jedina dvocifrena bila je Ane Bujs sa 14 poena.


tagovi

Evropsko prvenstvo za odbojkašice

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara